Terwijl Florence Pugh en Zach Braff hun splitsing aankondigen.
In nieuws over beroemdheden vandaag, Florence Pugh en Zach Braff hebben aangekondigd dat ze uit elkaar gaan na drie jaar daten.
Break-ups zijn verre van leuk, en hoewel elke break-up anders zal zijn, hebben ze allemaal één ding gemeen: ze markeren een verandering in iemands leven.
Verandering is in de beste tijden eng, maar de overweldigende emotie die je kunt voelen na een breuk is een van de meest acute. De wereld zoals je die kent, zal er anders uitzien, en je opnieuw aanpassen aan het leven als een één, niet als een twee, kan triggerend zijn.
Het is volkomen normaal om mentaal te worstelen na zo’n grote verandering in je leven. Maar wetende dat iedereen ook liefdesverdriet ervaart, maakt het niet minder moeilijk of pijnlijk.
Daarom hebben we met vier experts gesproken om hun beste advies over een relatiebreuk voor je te krijgen – met alles van tips om jezelf te beschermen tegen depressie, chronische stressen ongerustheidnaar uitleg van de stadia van rouw je zult ervaren na een scheiding.
Onthoud dit: je bent niet alleen, en je komt hier doorheen. In de tussentijd – blijf scrollen voor deskundig advies over uiteenvallen.
Break-up advies: 12 tips om over liefdesverdriet heen te komen
Als Caroline Harper, adviseur geestelijke gezondheidszorg bij Bupa UK legt uit dat wanneer we een verlies ervaren, velen van ons door een reeks emoties gaan. “Deze kunnen van invloed zijn op je mentale en fysieke welzijn”, deelt ze. “Stabiele en bevredigende relaties zullen je waarschijnlijk helpen om je gelukkiger te voelen, dus als je door een breuk gaat, voelen velen van jullie een verdriet-achtige sensatie – dit is volkomen natuurlijk.”
1. Weet dat rouwen om je relatie normaal is
Of dat zegt Dee Johnson, therapeut bij de… Priorij Ziekenhuis Chelmsford. “We moeten accepteren dat dit een volkomen normale manier is om verlies te verwerken, in plaats van het opzij te schuiven of ons dwaas te voelen”, deelt ze mee. “Sommigen vragen zich misschien af waarom, aangezien het geen echte dood is, ze zouden moeten rouwen, maar acceptatie is een gezondere manier om deze moeilijke periode door te komen.”
Sam Owen, Scharnier Britse relatie-expert, is het ermee eens, eraan toevoegend dat het geen wonder is dat je je laag voelt, omdat je hersenen plotseling worden beroofd van de feel-good chemicaliën die je relatie opwekte. Onthoud dit echter: hoewel eindes moeilijk kunnen zijn, zijn ze vaak essentieel voor je toekomstige gezondheid en geluk. “Afscheid nemen van een heel leven dat je gepland hebt, kan een behoorlijke schok zijn voor het systeem, maar blijf volhouden”, adviseert ze.
2. Bedien de controleerbare
Zoals Harper opmerkt en we hebben het er in de intro al over gehad, een breuk veroorzaakt niet alleen emotionele stress, maar ook onrust op andere gebieden van je leven. Graag willen? “Misschien moet u uw financiële of woonsituatie veranderen, wat tot meer stress kan leiden”, legt ze uit.
“Het is belangrijk om te onthouden dat er geen goede of slechte manier is om je aan het einde van een relatie te voelen, en dat iedereen er op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo doorheen gaat”, beveelt ze aan. Uit elkaar gaan, tip nummer twee: concentreer je op het beheersen van wat je kunt controleren als coping-mechanisme en bouw van daaruit verder.
3. Weet dat het beëindigen van de relatie niet pijnvrij maakt
Deze is belangrijk.
“Weet dat je mag rouwen, zelfs als jij degene was die de beslissing heeft genomen om de relatie te beëindigen”, benadrukt Johnson. “Je mag rouwen om het verlies van wat was toen de tijden goed waren, de hoop en… dromentot aan het rouwen over wat had moeten of kunnen zijn als het anders was gelopen.”
Het kan soms zelfs emotioneel nog uitdagender zijn dan het verbroken worden – omdat “gevoelens van opluchting in combinatie met de pijn van verlies zeer verwarrend zijn”, deelt de therapeut mee.
4. Begrijp dat het normaal is om fysiek pijn te voelen
Wist je dat? Mensen praten vaak over een fysiek gevoel van liefdesverdriet, en onderzoeken hebben aangetoond dat je de emotionele pijn van een liefdesverdriet op dezelfde manier registreert als fysieke pijn.
Fysiek legt Johnson uit dat u mogelijk last krijgt van:
Waarom? “Want als je onder stress en dwang staat, produceer je stress hormonenzoals cortisol en adrenaline, die kunnen leiden tot verlies van eetlust, slaapproblemen en angst, waardoor onze spieren van nature meer gespannen en strakker worden”, vertelt ze.
Owen is het daarmee eens, eraan toevoegend dat chronische stress je lichaam te lang in de vecht-of-vluchtmodus kan houden en pijn rond het hartgebied kan veroorzaken. “Takotsubo-syndroom, ook bekend als gebroken-hartsyndroom, is nu een erkende ziekte die plotseling hartfalen kan veroorzaken, voorafgegaan door pijn in de borst en het hart, als gevolg van acute stress zoals die van een moeilijke breuk”, legt ze uit. .
5. Het is belangrijk om je emoties te voelen om ze te helen
Als het gaat om advies over een relatiebreuk, heeft onderzoek uitgewezen dat het onderdrukken van emoties niet werkt. Integendeel, de genoemde emoties blijven maar terugkomen om je te achtervolgen, zegt Owen. “Aan de andere kant kan het op een positieve manier herwaarderen van herinneringen je helpen om verder te gaan”, beveelt ze aan.
Probeer dit: identificeer en erken elke keer dat je een pijnlijke herinnering onderdrukt. Doe dan een actieve poging om er vanaf te komen en maak het een deel van je verleden, niet je heden.
6. Maar besteed niet te veel tijd aan piekeren
Owen waarschuwt dat hoewel je je emoties moet voelen om ze te helen, het ook van vitaal belang is dat je dat in evenwicht houdt zonder tijd te besteden aan piekeren – of geobsedeerd zijn – over negatieve gebeurtenissen uit het verleden.
“Leid jezelf af met feelgood-activiteiten – je zou van alles kunnen doen, van een gymlesnaar een wandeltochttot een boek lezen’, adviseert ze.
Probeer dit: kijk naar het verleden om lessen te leren voor een betere toekomst – het is van vitaal belang voor je persoonlijke groei en geluk – maar vermijd repetitieve negatieve gedachten. “Rumineren en piekeren zijn gekoppeld aan zowel angst als depressie”, legt Owen uit.
7. Doe veel aan zelfzorg
Wat dat betreft – een van de beste adviezen over het uiteenvallen waar je naar kunt luisteren, is ervoor te zorgen dat je jezelf vriendelijk behandelt tijdens een scheiding. Zoals Owen zegt, is het essentieel om veel aan zelfzorg te doen, en vooral belangrijk bij mogelijke psychische problemen, zoals depressie of angst.
Probeer het volgende:
- Ga wandelen en omring jezelf met de natuur
- Krijg acht uur slaap en oefen goede slaaphygiëne
- Lees een boek
- Bekijk je favoriete tv-programma
- Bel een vriend.
Of lees onze gids voor de beste gratis zelfzorg ideeënhier.
8. Je worstelt misschien met je geestelijke gezondheid – en dat is oké
Relaties die stuk gaan, kunnen een hele uitdaging zijn, dus weet dat je geestelijke gezondheidsproblemen kunt ervaren.
“Je kunt je in een depressieve toestand voelen”, legt Johnson uit. Moeite om gedurende een periode van minstens twee weken bijna elke dag interesse of plezier in dingen te vinden? Het kan een teken zijn dat je depressief bent, zegt Harper. Andere symptomen om op te letten zijn:
- Je waardeloos voelen
- Zich rusteloos voelen
- Geagiteerd voelen
- Het moeilijk vinden om je te concentreren
- Vind het moeilijk om beslissingen te nemen
- Moeite met slapen
- Verlies van eetlust.
Angst, een gevoel van verlorenheid en stress zijn ook onvermijdelijk. “Er moeten misschien grote veranderingen in het leven plaatsvinden”, zegt Johnson.
Bezoek uw arts als u zich zorgen maakt over uw mentale gezondheid. Onthoud dat genoemde problemen zowel een fysiek als een mentaal effect kunnen hebben op uw lichaam en functioneren, en hoe eerder u contact opneemt over hoe u zich voelt, hoe eerder u de ondersteuning kunt krijgen die u nodig heeft en naar de toekomst kunt kijken.
9. Wees niet bang om te huilen
Nog een belangrijk advies over het uiteenvallen? “Als je je veilig voelt om dit te doen, laat de tranen dan maar komen”, zegt Johnson. “Het kan een goede fysieke bevrijding zijn van woede, pijn en angst.”
10. Praat, deel, neem contact op
Of je nu contact zoekt met vrienden of professionele ondersteuning zoekt, weet dat je pijn echt is.
“Voel je nooit dwaas om hulp te zoeken voor hartzeer – je verdient niet minder dan iemand anders die ondersteuning nodig heeft voor hun geestelijke gezondheid”, zegt Johnson. “Bovendien kan genegeerd of onopgelost verdriet leiden tot chronische mentale en fysieke ziekten.”
Kortom: negeer niet wat je doormaakt. Het is echt, geldig en beïnvloedt je leven.
Voor sommigen kan het een goede eerste stap zijn om een dagboek te gebruiken om hun emoties op papier te zetten. “Sommige mensen vinden het heel louterend om vervolgens te versnipperen of te verbranden wat ze op papier hebben gezet – een opzettelijke daad van controle overnemen en loslaten”, voegt de therapeut eraan toe.
Geen schrijver? Jezelf op een andere manier afleiden kan helpen om je gedachten af te leiden. “Wees creatief”, beveelt Johnson aan. “Stimulatie van onze hersenen is van vitaal belang om de afgifte van stresshormoon fysiek af te sluiten.”
11. Trek je niet sociaal terug
Dit kan maar al te verleidelijk zijn als je pijn hebt en met rust gelaten wilt worden, maar zal alleen eindigen als je je meer geïsoleerd voelt, zegt dokter Deborah Lee van Dr Fox Online Apotheek.
“Als mensen rouwen, hebben mensen de neiging zich sociaal terug te trekken”, legt ze uit. “Roodspecialisten zeggen dat degenen die het beste met verdriet kunnen omgaan, en mensen die zichzelf kunnen afleiden van wat er is gebeurd, dit doen door contact met naaste familie en vrienden of via hun werk.”
Kort gezegd: In staat zijn om los te komen van het pijnlijke onderwerp kan je helpen om je niet alleen te voelen, en je op zijn beurt helpen om verder te gaan.
12. Identificeer de vijf stadia van rouw
Dit kan u helpen de fasen die u doormaakt te verwerken en te identificeren, wanneer u daar bent.
De vijf fasen zijn ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en vervolgens acceptatie, en zijn universeel aangenomen als de fasen die je ervaart na een tragische of traumatische gebeurtenis – inclusief een verbroken relatie, legt Lee uit.
“Psychologen willen benadrukken dat iedereen zijn rouwreactie anders ervaart, en dat deze vijf stadia niet noodzakelijkerwijs na elkaar plaatsvinden”, vertelt ze. Het punt blijft dat je uiteindelijk door het spectrum van emoties gaat en tot acceptatie komt van wat er is gebeurd.
Omdat de ernst en duur van deze emoties in elke fase zo sterk kan verschillen van persoon tot persoon, kan het moeilijk zijn om erachter te komen of wat je voelt normaal is of dat er iets ernstigers is, zegt Harper. Maar één ding is zeker: je komt er wel doorheen.
Kennismaken met de stadia van rouw kan een stap zijn om te erkennen en verder te gaan met wat er met je is gebeurd, deel beide artsen.
creatSource link